سیم برق

سیم برق برای انتقال جریان الکتریکی از مکانی به دیگرمکان از سیم  استفاده می‌شود. انتقال انرژی در سیم ها همانند سایر محصولات مشابه توسط بخش داخلی که هادی نامیده می شود صورت می پذیرد .

در حقیقت هادی بخشی از سیم برق است که وظیفه انتقال جریان برق را برعهده دارد . همچنین لایه های از پلیمر با هدف جلوگیری از هدایت برق بر روی هادی قرار می گیرد این لایه که اصطلاحا” عایق نامیده می شود وظیفه ممانعت از هدایت جریان برق را برعهده دارد . خرید سیم برق- فروش سیم برق – انواع سیم برق

 

سیم برق

هادی سیم برق

 

مطابق استاندارد بین المللیIEC  هادی به بخشی از سیم اطلاق می گردد که وظیفه عبور جریان برق را به عهده دارد .

 

هادی های را به صورت زیر تقسیم بندی می کنند :

 

  • هادی های تک مفتولی
  • هادی های گرد تابیده منظم ( نیمه افشان )
  • هادی های انعطاف پذیر ( افشان )
  • هادی های فشرده گرد تابیده منظم

 

هادی تک مفتولی (کلاس 1 ) و تابیده منظم ( کلاس 2 ) برای کاربرد نصب ثابت و هادیهای انعطاف پذیر یا افشان ( کلاس 5 ) و بسیار انعطاف پذیر (کلاس 6)  برای کاربرد با انعطاف پذیری در نظر گرفته می شوند .

 

سیم برق

هادی مفتولی ( تک مفتولی – نصب ثابت )

 

در هادی های تک مفتولی می بایستی الزامات زیر رعایت گردد :

  • جنس هادی مس آنیل شده با اندود یا ساده ، آلومینیم یا آلیاژ آن
  • مقطع هادی های مسی تک مفتولی باید گرد باشد .
  • مقطع هادی های آلومینیومی تک مفتولی کمتر یا مساوی 16 باید گرد باشد .

انواع سیم برق

سیم برق

هادی نیمه افشان ( تابیده شده منظم )

 

در هادی های نیمه افشان ( کلاس 2 ) می بایستی الزامات زیر رعایت گردد :

  • جنس هادیها مس آنیل شده با اندود یا ساده ، آلومینیم یا آلیاژ آن
  • مقطع هادیهای آلومینیومی تابیده منظم و فشرده نباید از 16 کمتر باشد .
  • نسبت قطرهای دو مفتول مختلف در هر هادی نباید از 2 بیشتر باشد .
  • تعداد مفتولهای هر هادی نباید از حداقل مقادیر داده شده در استاندارد کمتر باشد .

فروش سیم برق

سیم برق

هادی افشان ( انعطاف پذیر )

 

همچنین در هادی های افشان مورد استفاده در سیم های برق می بایستی الزامات زیر رعایت گردد :

  • جنس هادیها مس آنیل شده با اندود یا ساده
  • قطر نامی مفتولهای هر هادی باید یکسان باشد .
  • قطر مفتولهای هر هادی نباید از حداکثر مقادیر داده شده در استاندارد بیشتر باشد .
  • مقاومت هر هادی در 20 درجه سانتیگراد نباید بیش از حداکثر مقدار تعیین شده در استاندارد باشد .

فروش سیم برق

سیم برق

هادی افشان ( انعطاف پذیر )

 

همانگونه که بیان شد عایق بخشی از سیم می باشد  که مانع هدایت جریان برق است .

بطور عمده عایق ها پلیمرهای گرمانرم یا گرماسغتی می باشند که با استفاده از فرآیند اکستروژن بر روی هادی قرار می گیرند .

فروش سیم برق

 

بایستی توجه داشت که :

 

  • عایق سیم باید دارای استقامت مکانیکی و قابلیت ارتجاعی کافی باشد .
  • عایق سیم باید کاملاً هادی سیم را در بر گرفته باشد .
  • عایق باید کاملا” به هادی سیم چسبیده باشد ولی به استثناء بندهای با انعطاف پذیری بالا بایستی جدا کردن عایق از هادی سیم بدون آسیب دیدن عایق هادی و یا پوشش قلع اندود ( در صورت وجود ) امکان پذیر باشد .
  • میانگین ضخامت عایق از مقدار استاندارد کمتر نباشد .
  • هر رشته عایق در سیم باید فقط یک رنگ داشته باشد ( بجز رشته سبز و زرد ) .
  • فاصله بین هر دو نشانه گذاری متوالی نباید از 275 میلیمتر بیشتر شود .

سیم برق افشان

 

سیم افشان ( انعطاف پذیر ) یکی از پرکاربردترین محصولات سیم و کابل در صنعت ساختمان می باشد .

در صنعت سیم و کابل واژه افشان به گروهی از محصولات سیم و کابل اطلاق می گردد که هادی آنها از نوع گروه 5 و یا 6 بر اساس استاندارد ملی ایران شماره ISIRI 3084  و یا استاندارد بین المللی  IEC   60228 می باشد .

سیم های افشان واجد ویژگی های بسیاری  می باشد که از جمله آنها می توان به انعطاف پذیری بالای این محصولات در قیاس با سیم های مفتولی اشاره کرد .

 

 

فروش سیم برق

 

سیم های افشان بر اساس ولتاژ نامی به دو گروه زیر تقسیم می گردند :

 

که این نوع از سیم های افشان برای نصب درون لوله ها و زیر و روی گچ و نیز قرار گیری در لوله های خرطومی مناسب است .

  • سیم های دارای ولتاژ نامی 750/450 ولت :

این نوع از سیم های افشان برای نصب داخل وسایل برقی و نیز حفاظت سیستمهای روشنایی ، درمحیط های خشک ، درون لوله ها و زیر و روی گچ مناسب است .

در طراحی سیم های افشان تعداد رشته های هادی سیم افشان برای سطح مقطع بر اساس حداکثر مقاومت هادی در دمای 20 درجه سانتیگراد محاسبه و تعیین می گردد .

هادی های سیم افشان از کنار هم قرار گرفتن تعداد مشخصی رشته  مسی ساخته می شود . برای دست یابی به سطح مقطع الزام شده در استاندارد می بایستی تعداد معینی از این رشته های به یکدیگر تابیده شوند تا در مجموع یک هادی را تشکیل دهند.
تعداد رشته ها در هر سطح مقطع هادی افشان به گونه ای در نظر گرفته می شود که هادی ساخته شده از نظر مقاومت الکتریکی مطابق با الزامات استانداردهای مربوطه باشد . به عنوان مثال در سیم افشان 5/1 مقاومت هادی می بایستی حداکثر 3/13 اهم بر کیلومتر و در سیم افشان 5/2*1 مقاومت هادی می بایستی حداکثر 98/7 اهم بر کیلومتر باشد .

 

سیم برق

سیم مفتولی ( نصب ثابت )

 

این نوع سیم ها جهت استفاده در سیم کشی داخلی تابلوها و توزیع کننده ها ی برق مناسب است .

به کارگیری این سیم ها در لوله ها و زیر گچ مجاز است .

سیم های با هادی تابیده منظم (گروه 2) را می توان به عنوان اتصالات تابلوهای کنترل ، در ساخت دسته سیم و نیز الکترونیک صنعتی به کار برد .

خطرات سیم های هوایی انتقال برق

ریسک مواجهه با بخش های برقدار سیستم های برقی همچون کابل های هوایی انتقال برق  بستگی به فاصله فرد از این بخش ها دارد . مرز دسترسی محدود به عبارتی مرز حفاظت در برابر شوک به شعاع معینی از قسمت های برق دار است که فقط افراد ذیصلاح مجاز به عبور از آن هستند و اگر افراد غیر مجاز بخواهند از آن عبور کنند باید یک فرد ذیصلاح آنها را همراهی نماید .

خرید سیم برق

بیشتر افراد نمی دانند که سیم های هوایی انتقال برق بدون عایق هستند . بیش از نیمی از برق گرفتگی ها در اثر تماس مستقیم با سیم های انتقال برق اتفاق افتاده است .

کارگران برقکار باید به صورت اختصاصی از خطرات سیم های هوایی انتقال برق آگاه باشند . در گذشته حدود 80 درصد از مرگ و میرهای مربوط به کارگران سیم کش ، ناشی از تماس مستقیم سیم برق دار با دست ( بدون دستکش مناسب ) بوده است .

به خاطر این حوادث ، امروزه تمام سیم کش ها از دستکش های لاستیکی ویژه استفاده می کنند که آنها را در برابر ولتاژ های بیش از 36000 ولت حفاظت می کند . امروزه اکثر برق گرفتگی های ناشی از سیم های هوایی انتقال برق مربوط به عدم رعایت فاصله کاری مناسب فرد از این سیم ها می باشد .

شوک ها و برق گرفتگی ها در جایی اتفاق می افتند که موانع فیزیکی از جمله لوازم حفاظتی برای جلوگیری از تماس با سیم ها وجود ندارد . هنگامی که کمپرسی ها ، جرثقیل ها ، سکوهای کاری یا سایر مواد رسانا ( نظیر لوله ها و نردبان ها ) با سیم های هوایی تماس پیدا می کنند ممکن است راننده ی ماشین یا سایر کارگران کشته شوند .

خرید سیم برق

اگر فواصل مورد نیاز از سیم های هوایی انتقال برق حفظ نشود احتمال ایجاد شوک الکتریکی و کشته شدن فرد وجود دارد ( حداقل فاصله برای ولتاژهای تا 50 کیلو ولت 10 فوت می باشد . برای ولتاژهای بیش از 50 کیلوولت حداقل 10 فوت به اضافه 4 اینچ به ازای هر 10 کیلوولت می باشد ) .

به هیچ وجه مواد و تجهیزات را در زیر و یا نزدیک خطوط هوایی انتقال برق نبایستی نگهداری کرد .

 

 

 

 

سیم مفتولی  

 

مقدمه سیم مفتولی 

در لغت نامه دهخدا واژه مفتول به معنای  تافته ، تاب داده ، هر چیز تافته شده و… می باشد .

اما در صنعت سیم و کابل واژه مفتولی به دسته ای از محصولات سیم و کابل اطلاق می گردد که هادی آنها بر اساس استاندارد ملی ایران شماره ISIRI 3084  و یا استاندارد بین المللی  IEC   60228 از نوع گروه 1 ( هادی های تک مفتولی )  می باشد . این نوع سیم که به سیم خشک نیز معروف است دارای هادی تک مفتولی می باشد  .

سیم مفتولی چیست ؟

سیم مفتولی یا سیم نصب ثابت  و یا به اصطلاح رایج بازار سیم خشک  ، عبارتست از سیمی  تک رشته که هادی آن از جنس  فلز مس بوده و عایق  به کار رفته در سیم مفتولی نیز آمیزه پلیمر  PVC ( پی وی سی ) از نوع پلیمر PVC/C   می باشد .

از سیم مفتولی ( سیم نصب ثابت یا سیم خشک ) در سیم کشی داخلی تابلو ها و توزیع کننده های برق استفاده می گردد همچنین از سیم مفتولی ( سیم غیر قابل انعطاف یا سیم  نصب ثابت ) می توان در لوله ها و زیر گچ استفاده نمود .

ولتاژ نامی  در سیم های مفتولی ، 500/300 ولت در سیم های مفتولی  مقاطع 5/0 و 75/0 و 1 میلی متر مربع و 750/450 ولت برای سیم های مفتولی با سطح مقطع بیش از 1  میلی متر مربع می باشد .

کاربرد سیم  مفتولی

سیم  مفتولی که به نام های سیم غیر قابل انعطاف ، سیم نصب ثابت و یا سیم خشک نیز شناخته می شود بطور عمده برای استفاده در سیم کشی داخلی تابلوها و توزیع کننده های برق مناسب است .  همپنین به کارگیری سیم مفتولی ( سیم غیر قابل انعطاف ، سیم نصب ثابت یا سیم خشک ) در داخل لوله ها و زیر گچ مجاز است . البته سیم های نصب ثابت با هادی تابیده منظم ( گروه 2 ) را می توان به عنوان اتصالات تابلوهای کنترل ، در ساخت دسته سیم و نیز الکترونیک صنعتی به کار برد .

مشخصات سیم  مفتولی

 ( ساختار سیم  مفتولی )

در سیم مفتولی ( سیم غیر قابل انعطاف ، سیم نصب ثابت یا سیم خشک )  هادی از جنس مس آنیل شده با خلوص بالا گروه 1  ( هادی غیر قابل انعطاف یا هادی مفتولی ) بوده که  ویژگی های هادی مورد استفاده در سیم مفتولی می بایستی مطابق با الزامات استاندارد ملی ایران شماره ISIRI 3084  و یا استاندارد بین المللی   IEC   60228 باشد .

عایق  به کار رفته در سیم مفتولی  آمیزه پلیمر پی وی سی  (PVC) از نوع پلیمر PVC/C   می باشد .

ولتاژ تست در سیم های مفتولی با ولتاژ نامی 500/300 ،  ولتاژ 2000 ولت و در سیم های مفتولی با ولتاژ نامی 750/450 ، ولتاژ 2500 ولت می باشد .

انواع سیم مفتولی

سیم های مفتولی بر اساس ولتاژ نامی به دو گروه تقسیم می گردند :

  • سیم های مفتولی دارای ولتاژ نامی 500/300 ولت
  • سیم های مفتولی دارای ولتاژ نامی 750/450 ولت

هادی سیم های مفتولی مطابق با الزامات استاندارد ملی مربوطه می بایستی کلاس 1 ( هادی تک مفتولی ) و یا کلاس 2 ( هادی نیمه افشان ) باشد .

استاندارد مرجع سیم  مفتولی

کلیه سیم های مفتولی ( سیم های غیر قابل انعطاف ، سیم های نصب ثابت و یا سیم های خشک )  با ولتاژ نامی 500/300  ولت و سطح مقطع 5/0 ، 75/0 ویا 1 میلیمتر مربع  می بایستی مطابق با الزامات استاندارد ملی ایران به شماره  ISIRI(607)05 و یا استاندارد بین المللی  60227 IEC 05   تولید و عرضه گردند .

سیم های مفتولی ( سیم های غیر قابل انعطاف ، سیم های نصب ثابت و یا سیم های خشک)  با ولتاژ نامی 750/450   ولت و سطح مقطع بیش از 1 میلیمتر مربع مطابق با الزامات استاندارد ملی ایران به شماره  ISIRI(607)01  و یا استاندارد بین المللی  60227 IEC 01 تولید می گردند .

رنگ بندی سیم های مفتولی ( سیم های غیر قابل انعطاف ، سیم های نصب ثابت و یا سیم های خشک)  مطابق با درخواست مشتری می باشد . این نوع از محصولات بصورت بسته بندی  حلقه در کیسه و نیز بر روی قرقره قابل تحویل می باشند .

نامگذاری انگلیسی سیم مفتولی

 

NYA نام سیم  مفتولی در روش کد گذاری سیم ها و کابل های برق با حداکثر ولتاژ 750/450 ولت ، مطابق با استاندارد VDE می باشد .

بر اساس این روش کدگذاری N نشان دهنده نام گذاری بر اساس استاندارد VDE ، Y نشان دهنده این است که مواد عایقی به کار رفته در ساختمان سیم مفتولی از جنس پلیمر پی وی سی می باشد. البته سیم های مفتولی مطابق با الزامات مندرج در استاندارد CENELEC HD 361 نیز بر اساس ولتاژ نامی به صورت H05V-U ونیز H07V-U نام گذاری می گردند .

 

 خرید سیم برق 

خرید سیم مفتولی

به هنگام خرید سیم مفتولی می بایستی مواردی را مد نظر قرار داد :

 1- هادی برتر در سیم های مفتولی از جنس مس باشد . در صورت استفاده از سیم مفتولی با هادی آلومینیومی باید توجه داشت که مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 3084 استفاده از آلومینیوم به عنوان هادی در سیم های تک مفتولی از مقطع 10 میلی متر مربع مجاز شناخته شده است .

2- به هنگام خرید باید توجه داشت که وزن همواره نمی تواند به عنوان معیار کیفیت سیم مفتولی محسوب گردد.

3- هنگام خرید علاوه بر قیمت بایستی به حسن سابقه تولید کننده و رعایت استانداردهای مربوطه در تولید توجه داشت .

قیمت سیم برق – سیم برق قیمت

قیمت سیم مفتولی

سیم  مفتولی نیز همانند سایر محصولات سیم و کابل غیر قابل انعطاف تا سطح مقطع 10 میلی متر مربع دارای هادی از جنس  فلز مس می باشد ، بر این اساس هرگونه افزایش قیمت داخلی و یا بین المللی این فلز تاثیر مستقیمی بر قیمت انواع سیم افشان دارد .

از سوی دیگر با توجه به اینکه سیم مفتولی همچون سایر محصولات سیم و کابل مشابه دارای عایق پلیمری  می باشد ، لذا نوسانات قیمت مواد اولیه پلیمری خصوصا” پی وی سی موجب تغییر در قیمت این محصول خواهد گردید  .

همچنین هرگونه  تغییردرهزینه های تولید همانند دستمزد نیروی های تولید ، هزینه انرژی مصرفی جهت تولید ، هزینه حمل و نقل و …. نیز در تعیین قیمت سیم  مفتولی  موثر خواهد بود  .

بهترین سیم  مفتولی

بدون شک تولید کنندگان معتبر سیم و کابل که کیفیت محصولات خود را بر کمیت ترجیح  می دهند صرفا” سیم مفتولی با هادی مسی را تولید و توصیه  می نمایند . از این روی بایستی گفت بهترین نوع سیم مفتولی ، سیم  مفتولی با هادی مسی می باشد .

سیم  مفتولی با هادی  آلومینیومی  می تواند در مقاطع 10 و به بالا مورد استفاده قرار گیرد اما در این نع محصولات بایستی به سطح مقطع و تفاوت انتقال جریان هادی مسی و هادی آلومینیومی توجه کامل داشت.

تفاوت سیم مفتولی با سیم افشان

سیم مفتولی ( سیم غیر قابل انعطاف ، سیم نصب ثابت یا سیم خشک )  در قیاس با سیم افشان ( سیم انعطاف پذیر )  انعطاف پذیری کمتری دارد ، بر همین اساس سیم مفتولی در بیشتر برای سیم کشی داخل تابلوها و توزیع کننده های برق مناسب است .

مقاومت الکتریکی هادی سیم مفتولی  کمتراز سیم افشان است . به عنوان مثال مقاومت الکتریکی هادی در سیم مفتولی با سطح مقطع 5/1 میلی متر مقدار 1/12 اهم بر کیلومتر و در سیم افشان با همین سطح مقطع 5/1 مقدار 3/13 اهم بر کیلومتر می باشد . این تفاوت به دلیل وجود رشته های هادی با طول تاب ( پیچش ) مشخص در هادی سیم افشان می باشد .

تفاوت در مقاومت الکتریکی هادی سیم افشان و سیم مفتولی  زیاد چشمگیر نیست اما ممکن است در موارد خاص یا متراژهای بالا تاثیر خود را بیشتر نمایان سازد .

سیم برق از چه فلزی است

سیم یک رشته هادی فلزی منفرد است که قادر به انتقال نیرو یا داده از یک منطقه به منطقه دیگر است. سیم ها تقریباً همیشه در یک پوشش پلاستیکی که عایق نامیده می شود محافظت می شوند . این عایق مانع از برقراری تماس های ناخواسته می شود و از برقراری تماس ناخواسته و شوکه کردن خود جلوگیری می کند. عایق در سیم ها دارای رنگ هستند تا در شناسایی بتوانند کمک کنند .

امروزه در انتقال نیروی برق خصوصا” در مصارف خانگی و نیز در تابلوهای برق از سیم های مختلفی استفاده می گردد  . در  سیم های برق با توجه به نوع ممصرف از هادی های مختلفی استفاده می گردد . به صورت کلی ساختار هادی در سیم ها به انواع زیر می باشد :

     یکپارچه  یا تک مفتولی هادی                                    solid . class1

    هادی تابیده منظم یا نیمه افشان                          stranded. class2

    هادی انعطاف پذیر یا افشان                                    felaxible.class5

   هادی  بسیار انعطاف پذیر یا خیلی افشان      Super flexible . class6

هادی تک مفتولی هادی است که فقط از یک مفتول تشکیل شده باشد و ممکن است مقطع گرد یا غیر گرد داشته باشد .

 هادی نیمه افشان هادی متشکل از چند تک مفتول که همه یا بعضی از آنها دارای تاب منظم ( طول تاب و جهت مشخص) باشند . این نوع هادی ممکن است مقطع گرد یا غیر گرد داشته باشد .

هادی افشان نیز هادی عبارتست از چند مفتولی که قطر مفتولهای آن آنقدر کوچک است که مناسب استفاده در کابلهای انعطاف پذیر  باشد .

 

بیشتر بخوانید : 

مقاله خرید سیم برق 

در تولید سیم های برق از استاندارد مختلفی استفاده می گردد نکته قابل اهمیت در این بین ولتاژ کاری سیم ها می باشد بر این اساس و با توجه به استانداردهای ملی ایران سیم ها با ولتاژ نامی 500/300 ولت و 750/450 ولت تقسیم بندی می گردند .

بر طبق این استانداردها در ولتاژ نامی 500/300 ولت هادی هایی با مقاطع 5/0 و 75/0 و 1 میلی متر مربع و در ولتاژ نامی 75/450 هادی هایی با سطوح مقطع بیش از 1 میلی متر مربع قرار گرفته اند .

همچنین در سیم ها عمدتا” از پلیمر پلی وینیل کلراید نوع C  به عنوان عایق استفاده می گردد .

مقاله فروش سیم برق 

رای انتقال جریان الکتریکی از مکانی به دیگرمکان از سیم  استفاده می‌شود. انتقال انرژی در سیم ها همانند سایر محصولات مشابه توسط بخش داخلی که هادی نامیده می شود صورت می پذیرد . در حقیقت هادی بخشی از سیم برق است که وظیفه انتقال جریان برق را برعهده دارد . همچنین لایه های از پلیمر با هدف جلوگیری از هدایت برق بر روی هادی قرار می گیرد این لایه که اصطلاحا” عایق نامیده می شود وظیفه ممانعت از هدایت جریان برق را برعهده دارد .

 

بیشتر بخوانید : 

شرایط نگهداری ، طول عمر و تعویض روغن کشش

سیم برق ساختمان

هادی سیم برق

مطابق استاندارد بین المللیIEC  هادی به بخشی از سیم اطلاق می گردد که وظیفه عبور جریان برق را به عهده دارد .

هادی های را به صورت زیر تقسیم بندی می کنند :

  • هادی های تک مفتولی
  • هادی های گرد تابیده منظم ( نیمه افشان )
  • هادی های انعطاف پذیر ( افشان )
  • هادی های فشرده گرد تابیده منظم

هادی تک مفتولی (کلاس ۱ ) و تابیده منظم ( کلاس ۲ ) برای کاربرد نصب ثابت و هادیهای انعطاف پذیر یا افشان ( کلاس ۵ ) و بسیار انعطاف پذیر (کلاس ۶)  برای کاربرد با انعطاف پذیری در نظر گرفته می شوند .

انواع سیم های برق 

 سیم های برق –   سیم و کابل ساختمانی  –  سیم های قابل انعطاف  – سیم افشان

بیشتر بخوانید : 

رزین پی وی سی ( PVC ) و روشهای تهیه آن

 

 

لینک کوتاه شده این صفحه : https://www.simandcable.com/simandUUFwx

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 14 =