همه آنچه باید درباره کابل فشار متوسط بدانید

اصطلاح کابل فشار قوی بارها و بارها به گوش مهندسین برق می خورد و احتمالا همه آنها می دانند که این چه نوع کابلی است و چگونه باید آن را طبقه بندی کنند، ولی آیا اصطلاح کابل فشار متوسط هم به گوش همه مهندسین برق خورده است؟ آیا همه آنها می دانند این نوع کابل چیست و کجا مورد استفاده قرار می گیرد و چه ویژگی هایی دارد؟

در واقع کابل فشار متوسط که با نام کابل ولتاژ متوسط یا MV هم شناخته می شود، کابلی است که ولتاژ آن مابین 1000 ولت تا 30 کیلو ولت باشد. البته با وجود تعریف چنین محدوده ای برای این نوع کابل، هنوز هم به وضوح مشخص نشده است که کابل ولتاژ متوسط چه نوع کابلی است و کجا باید از آن استفاده کرد. در این نوشته ما سعی کرده ایم به معرفی این نوع کابل بپردازیم.

کابل فشار متوسط

از کابل فشار متوسط در کجا استفاده می شود؟

واقعیت این است که اگر از کابل فشار متوسط در شبکه برق استفاده شود، می تواند انرژی الکتریکی یک منطقه را به صورت کامل تامین کند. اما با وجود توانایی این نوع کابل ها و جدایی ناپذیر بودن آنها از شبکه برق، از این نوع کابل های ولتاژ متوسط برای تبادل برق سراسری استفاده نمی شود. دلیل آن نیز بسیار ساده است، این کابل ها باید سطح ولتاژی که مابین شبکه ولتاژ فشار بالا و سیم کشی خانگی منتقل می شود را ثابت نگه دارند.

مصرف کنندگان بزرگ برق مثل انواع شرکت ها و کارخانجات صنعتی، بیمارستان ها، هتل ها، استخرهای بزرگ و دکل های رادیویی بزرگ معمولا در ایستگاه ترانسفورماتور خود شرکت از کابل فشار متوسط استفاده می کنند. چون شبکه های به کار رفته در این ایستگاه ها شبکه های قدرت کششی هستند که هر کدام شبکه ای بین 15 تا 25 کیلو ولت می باشند و به همین دلیل یک ردیف کابل فشار متوسط هم در این شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

از طرف دیگر سیستم هایی قرار دارند که بزرگ هستند و به خاطر افزایش نیاز خود به انرژی ، به سراغ کابل های فشار متوسط می روند که برق مورد نیاز خود را تامین کنند. برای مثال جرثقیل ها و یا سیستم های نقاله ای از جمله این نوع سیستم ها می باشند.

برای چنین سیستم های بزرگی لازم است که ولتاژ زیاد شود تا بتوان جریان کمتری را در همان کابل جابجا کرد. معنای این سخن آن است که می توان سطح مقطع جریان نامی را کاهش داد. اما این نوع کاربردها در اجزای متحرک نسبت به شبکه برقی که دارای سیم کشی ثابت است، برای حرکت نیازمند انرژی هستند. بنابراین ضرورت دارد از کابل ها و حامل های انرژی استفاده شود که می توانند طی مسافت های طولانی انرژی را به صورت ثابت منتقل و جابجا کنند. این امر بسیار ضروری و مهم است، چون کابل ولتاژ متوسط برای چنین کاربردهایی باید به گونه ای طراحی شوند که بتوانند جابجایی دائمی را تحمل کرده و انجام دهند.

 

ساختار کابل فشار متوسط

کابل های فشار متوسط یا MV به صورت کلی از چند لایه شکل گرفته اند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:

  1. لایه هادی

لایه اول، لایه هادی است که عبارت است مس الکترولیتی یا آلومینیوم الکترولیتی که البته خلوص فوق العاده زیادی هم دارند. لایه هادی که لایه مرکزی کابل ولتاژ متوسط حساب می شود، حمل کننده اصلی جریان الکتریکی است.

  1. لایه نیمه هادی داخلی

لایه بعدی، لایه ای است که به آن لایه نیمه هادی داخلی گفته می شود و قرار است میدان الکتریکی هادی را بهینه سازی کند و دقیقا بر روی سطح هادی قرار می گیرد.

  1. لایه عایق

سومین لایه، لایه ای است که به عایق گفته می شود و وجود آن بسیار حیاتی و الزامی است. در واقع لایه عایق کابل فشار متوسط است که می تواند در برابر میدان الکتریکی درونی مقاومت کرده و کابل را ایمن کند. توجه داشته باشید حداکثر ولتاژی که کابل می تواند حمل و جابجا کند، به ماده ای که عایق از آن ساخته می شود و نیز ضخامت آن بستگی دارد و ضخامت عایق نیز همراه با افزایش ولتاژ نامی کابل بیشتر می شود.

موادی که معمولا برای ساخت عایق کابل های ولتاژ متوسط استفاده می شوند یا از نوع پلی اتیلن متقاطع هستند، یا از نوع اتیل پروپیلن و یا از اتیلن پروپیلن مدول بالا.

  1. لایه نیمه هادی خارجی

لایه چهارم لایه ای است که به آن لایه نیمه هادی خارجی گفته می شود و کار آن پوشاندن کامل سطح عایق است. این لایه کاملا در تماس با عایق قرار می گیرد و به همین دلیل اهمیت فوق العاده ای دارد. معمولا برای اینکه کار آماده سازی اتصال و سیم کشی را راحت تر کنند، لایه نیمه هادی را که جدا می کنند. البته در چنین حالی باز هم تا حدودی به لایه عایق چسبیده است.

کابل فشار متوسط

  1. لایه فلزی

لایه بعدی لایه ای است که به آن لایه یا سطح فلزی گفته می شود. این لایه در تماس با لایه قبلی خود یعنی لایه نیمه هادی خارجی قرار می گیرد. جنس آن از الیاف مسی است که به صورت مارپیچ در هم تنیده شده اند و به صورتی کاملا یکنواخت و یک دست کل سطح کابل را می پوشانند.

  1. لایه محافظ در برابر آب

حقیقت این است که این لایه در همه انواع کابل فشار متوسط استفاده نمی شود. اما به هر یکی از لایه های کابل های -OL و 2-OL است که باعث می شود آب نتواند به درون کابل نفوذ کند.

  1. لایه غلاف داخلی

این نوع لایه نیز که به لایه زرهی هم مشهور است، فقط برای کابل هایی استفاده می شود که از نوع زره پوش باشند. این لایه پوششی است که بین لایه فلزی و زره قرار می گیرد و البته جنس آن از نوع جنس غلاف بیرونی است.

  1. لایه آرمور یا زره

این نوع لایه نیز فقط برای کابل فشار متوسط زره پوش استفاده می شود و باعث می شود کابل در برابر ضربه ها و آسیب ها مقاوم باشد. معمولا از این نوع کابل ها در کارهای تاسیساتی استفاده می کنند که احتمال ضربات مکانیکی وجود داشته باشد. معمولا جنس این زره در کابل فشار متوسط تک هسته ای از آلومینیوم می باشد. به طور کلی لایه آرمور یا زره عبارت است از نوارهای فلزی یا سیم هایی که به صورت کاملا پیوسته و مرتب روی غلاف قرار گرفته اند.

  1. لایه غلاف خارجی

و در نهایت لایه غلاف خارجی که محافظ اصلی کابل در برابر انواع خطرات مکانیکی و شیمیایی است. معمولا رنگ آن قرمز است و کاملا هم ضد آب می باشد. مقاومت آن در برابر ضربات، ساییدگی و نور آفتاب نیز بالاست. پوشش آن به صورت کاملا یک دست و پیوسته بر روی سطح لایه قبلی خود قرار می گیرد. موادی که این لایه را تشکیل می دهند، معمولا از جنس پلی اولفین های بدون هالوژن و یا انواع پی وی سی ها هستند که مقاومت فوق العاده بالایی دارند.

تصویر چهار

قیمت سیم و کابل فشار متوسط

برای تعیین قیمت کابل فشار متوسط باید نکات متعددی را در نظر گرفت، از جمله مدل کابل، ظرفیت آن و مقدار کابل مورد نیاز. توجه داشته باشید که اگر قصد خرید کابل فشار متوسط دارید و مطمئن نیستید که کابل مورد نیاز شما کدام است، حتما با متخصصین فروشگاه سیمند کابل مشورت کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *